Morag Myerscough's new installation celebrates the redevelopment of Broadgate and its history

All images courtesy of the artist. Photography by Gareth Gardner

Artist Morag Myerscough has been commissioned by British Land to create bespoke artworks for the entire ground floor of the redeveloped 1 Finsbury Avenue Square on Broadgate, London.

Taking over the entire space, her striking pieces in her signature style include a seven-metre high structure housing an entire café run by Butterscotch Bakery.

Called Atoll, the giant artwork is permanent and hopes to become a beacon that will attract and connect the surrounding neighbourhood. The semi-open nature of the interior also means that people working on the mezzanine levels above can look down at the verdant planting within the structure.

On the upper part of the artwork, you'll see the outline of three London terraced houses, surrounded by dense planting, along with six neon suns signifying joy and energy. The houses refer to Broadgate's residential history, introducing a sense of intimacy and domesticity to the space.

Myerscough's inspiration for Atoll comes from her connections with London, having lived here all her life, and the biophilia hypothesis – the idea that humans have an innate tendency to seek connections with nature. Her many public projects have drawn inspiration from how colour and nature help to improve wellbeing.

"My fascination with how the Victorians made public parks for city workers to get fresh air at weekends (as a child I lived very close to Finsbury Park) has inspired me to bring the park to the workplace at 1FA," Myerscough explains.

Elsewhere, at the public entry lobbies on the eastern and western sides of the building, Myerscough has incorporated tri-wall advertising boards, animating three patterns. The concept, which was also successfully executed by Myerscough in her scheme for the Design Museum's Designer Maker User permanent exhibition, provides a warm welcome to visitors. The wall also gives the nod to the building's 1980s heritage, further celebrating the era of Broadgate.

The installation continues to spread through the whole of the atrium with large-scale patterned hand-painted walls. An expansive seating area with hand-made and hand-painted overstuffed velvet cushioned seating, tables, benches and planters, designed and made by Myerscough and Luke Morgan at their local Hoxton studio. A rear translucent screen is covered in plants held within a bespoke metal planting grid designed and fabricated by Morgan.

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner

© Gareth Gardner